U16: Give and Go vs SVZW

Vandaag (zaterdag 1 december 2018) troffen we in S.V.S.W. uit Wierden een tegenstander die net als ons nog maar twee wedstrijden van de topploegen in deze competitie had verloren. Een team met voornamelijk 15 en 16 jarigen, die het fysieke basketbal niet schuwen. Dus het beloofde een pittige wedstrijd te worden. Het accent in de trainingen lag de laatste weken vooral op onze defence en dat zou vandaag in de wedstrijd niet anders zijn. Onze insteek is  een goede felle man-to-man defence, de bal blijven verdedigen en daardoor altijd in een goede help-site kunnen bieden. Onze tegenstander stelde daar vandaag een zone-defence tegenover. Omdat we daar nog nooit tegen gespeeld hadden, kwam onze aanvallende kracht niet tot zijn recht. Het leek soms wel op een handbalwedstrijd. Passend rondom de verdediging wachten op dat kleine kansje. De stand na het eerste kwart (4-4) paste daar ook wel bij. Vooral de discipline om goed en zuiver te blijven passen en op dat kansje te wachten zou vandaag cruciaal zijn. Van wat onzuiverheden in onze passing profiteerde Wierden dan ook optimaal en via de fast-break liepen ze uit naar een 8-12 ruststand.

Goede defence
In de rust werd er aangegeven dat wij op de vrije spots in de zone best voor onze  shot mogen gaan, maar dat de discipline in de aanval vandaag zeer belangrijk zou zijn, om niet via de fast-break overlopen te worden. De wedstrijd zouden we vandaag alleen kunnen winnen door een zeer goede defence. Nou en die was er. Wierden heeft in de tweede helft maar twee punten inside gescoord (totaal in de wedstrijd maar zes). Wij vonden de spots in de zone om voor het schot te gaan en daardoor bleven we in de wedstrijd hangen (14-18 einde derde kwart). Alles was dus nog mogelijk, maar het zou op details beslist gaan worden. Door Wierden nog maar een fast-break te gunnen en zelf een paar mooie zeer belangrijke scores te pakken stond het twee minuten voor het einde 20-20. Onze defence stond tot frustratie van Wierden als een huis en wij kregen onze kansjes in de break. Omdat deze af werden gestopt met fouten zou de wedstrijd wel eens vanaf de vrije worplijn beslist kunnen gaan worden.

Koele kikker Marijn
Na een aantal kansen gemist te hebben vanaf de lijn (hou je zenuwen maar eens onder controle in zo’n wedstrijd), was het onze koele kikker Marijn die met twee benutten vrije worpen en nog 7 seconden op de klok de wedstrijd besliste. Eindstand 22-20. Een top teamprestatie in defence en discipline. Na de buzzer vlogen de spelers elkaar om de hals, wat een prachtige ontknoping van deze lastige en inspannende wedstrijd.

Aanstaande vrijdag 7 december staat er voor de U16 de laatste wedstrijd op het programma. Uit in Eibergen wordt er aangetreden tegen Picker Reds, in de gelijknamige Pickerhal. Het zou mooi zijn als we deze laatste wedstrijd voor het kerstreces ook nog winnend kunnen afsluiten.