U16: SVZW-Give and Go

Op weg richting Wierden zat ik nog even na te denken over de korfbaluitslag (22-20) in onze thuiswedstrijd. Ruim op tijd aangekomen in Sporthal t’Dikken in Wierden snel nog even kijken of er al gebeurt in de zaal. En ja hoor. Korfbal.

Onze tegenstander van vandaag speelt een zone-defence. Het is een team van lange mannen (vandaag minimaal 6 van 1,85-1,90 m plus). Daar parkeren ze er drie van achterin hun zone, die rustig kijken hoe de twee kleinere spelers achter de bal aan jagen. Dus in de bucket was er vandaag in de aanval niet zo heel veel te halen. Afgelopen weken extra de nadruk gelegd op ons schot en de defence. De thuiswedstrijd hebben we op defence gewonnen. Als we nou in staat zouden zijn om de gaten in hun defence beter te vinden dan in de eerste wedstrijd, zou een overwinning er ook nu wel in zitten. Afgelopen donderdag op de training even heel kort (5 minuten) stil gestaan bij de gaten in hun defence. Heel benieuwd hoe ze dat in een wedstrijd zouden oppakken. Onze tweede wedstrijd tegen een zone-defence. Het eerste kwart was een kopie van de thuiswedstrijd. Goede defence en te gehaast omgaan met onze kansen in de aanval (4-4). Zou het dan weer …… Nee. In het tweede kwart speelde vanuit onze goede defence een paar fast-break situaties heel goed uit. Via een 1-10 run liepen we in enkel minuten aan het einde van dat kwart uit van 11-10 naar 12-20. Hierna score Wierden nog twee keer en stond de ruststand 15-20 op het bord.

Het derde kwart was voor ons een kopie van het eerste. Te gehaast (te snel schieten) wilde we onze eerst kans al benutten. Tegen een zone moet je juist de bal goed rond passen totdat er een hele mooie optie komt. SVZW gooide er een paar ballen meer in (9-4) en de stand was weer gelijk 24-24. Alles was nog mogelijk. De opdracht was om in de defence nog een tandje bij te schakelen en dat gebeurde tot frustratie van SVZW. Ze gingen nog fysieker spelen en schuwde het gebruik van armen/ellebogen, schouders en zelfs knieën niet (Ja, er zullen er nog wel een paar wakker worden met blauwe plekken). De scheidsrechters gingen beter fluiten en dat leidde tot nog meer frustratie bij SVZW. Hierdoor haalden ze zichzelf volledig uit de wedstrijd en konden wij met een paar scores een kleine voorsprong nemen. Daarna hebben we net als thuis de wedstrijd passend goed uitgespeeld. Ondanks de vele gemiste vrije worpen die we kregen omdat zij onze passing wilde afstoppen, hadden wij vaak de rebound na de tweede gemiste vrije-worp en konden we ons spelletje weer neerzetten. Dit zijn niet de wedstrijden waarin je mooi basketbal kunt spelen, maar als je het tactisch goed uitvoert, goed samenspeelt in de aanval en samen heel hard werkt in de defence (paar hele mooie dubbelteamings gezien) en je daarmee de wedstrijd naar je toe trekt, geeft dat ook veel voldoening.

Volgend week spelen wij onze laatste thuiswedstrijd van dit seizoen (om 15.30 uur) tegen Picker Reds, ditmaal in de sporthal te Winterswijk.