Elk seizoen schrijven we verschillende teams in de regionale competitie in, welke zich in grote lijnen uitstrekt of richting Arnhem en Tiel, of juist Enschede en Zwolle. Dit wordt door de nationale basketbal bond (de NBB) bepaald en is afhankelijk van welke verenigingen in welke leeftijdsklassen teams inschrijven.

Een competitiejaar met een volledig gevulde competitie van 12 teams bevat 22 wedstrijden; 11x thuis, 11x uit. Zijn er minder dan 12 teams ingeschreven, dan zijn er ook evenredig minder wedstrijden. Als het aantal inschrijvingen echt lager dan 12 is, bijvoorbeeld 8, kan de bond besluiten tot een anderhalve competitie; er wordt dan sommige wedstrijden 2x gespeeld, bijvoorbeeld 2x thuis en 1x uit tegen hetzelfde team. Met slechts 6 teams in de competitie kan er een dubbele competitie gespeeld worden; alle wedstrijden worden dan 2x gespeeld, dus 2x uit en 2x thuis tegen hetzelfde team. Deze indeling van de competitie wordt door de NBB bepaald.

In de competitie worden teams genoemd naar de maximale leeftijd van de spelers; zo zitten in een U16 (under 16) spelers die op 1 januari van dat competitiejaar nog geen 16 zijn. Echter op basis van bijvoorbeeld individueel niveau kan het zijn dat een speler in een ouder team meespeelt, of in een jonger team. Om een oudere speler in een jonger team mee te laten spelen moet een vereniging toestemming (dispensatie) aanvragen bij de NBB. Een team met tenminste één dispensatiespeler speelt dan buiten mededinging mee in de competitie; het kan dan wel eerste worden, maar nooit kampioen. De kampioen is het hoogst eindigende team zonder dispensatiespelers.

Tot en met de U16 (tot 16 jaar) wordt er regelmatig met mix-teams gespeeld, waarbij meisjes en jongens in één team zitten. Vanaf de U18 (vanaf 16 jaar) worden de fysieke verschillen tussen jongens en meisjes zo groot dat mix nauwelijks meer voorkomt.

De basketbalcompetitie kent, omdat deze in sporthallen gespeeld worden, geen winterstop en loopt ongeveer van medio september tot en met april. De eerste wedstrijd van het seizoen is meestal in het kermisweekend van Aalten, dus als we dan zijn ingedeeld proberen we die te verplaatsen. En tegen de tijd dat het buiten weer mooi weer wordt, zijn de weekenden weer competitie-vrij.