Amical toernooi Enschede 2017

Geplaatst op 10-06-2017 door Frank Hakstege

Op zaterdag 10 en zondag 11 juni werd voor de 11e keer door Basketbalvereniging Amical in Enschede het jaarlijkse landelijke Amical Toernooi 2017 georganiseerd. Een uitgebreid verslag over de verrichtingen van onze teams tijdens dit grootste toernooi in Nederland:

Give and Go was met 2 teams en een scheidsrechter vertegenwoordigd; het jongens U18 team en het meisjes U20 team deden mee aan dit tweedaagse toernooi. Net als scheidsrechter Frank Hakstege.

In de Diekmanhal streden maar liefst 70 (!) teams mee in de verschillende poules. Op 6 velden werden tegelijkertijd continue wedstrijden gespeeld, de organisatie liep gesmeerd, de sfeer was erg goed. Tussen de wedstrijden door knalt swingende muziek uit de luidsprekers zoals het hoort.
House of Basketball was er met een verkoopstand met shirts, schoenen, tassen en andere basketbal gadgets. Alle leeftijden waren vertegenwoordigd en ook de rolstoelbasketballers speelden tegen elkaar (Indrukwekkend om te zien).

Hoe ging het met onze teams?

Op zaterdag bleek dat de poule voor onze jongens wat te zwaar was. En dan ontbrak ook Jay nog wegens ziekte. Helaas werd er niet gewonnen. De andere teams waren gewoon sterker en vaak wat sneller. De jongens lieten het er niet bij zitten en bleven proberen te scoren en verdedigen. Goed gedaan! De meiden waren meteen al goed op dreef, konden heel goed meekomen in de poule en wonnen alle partijen op eentje na (Bouncers).
Ook scheidsrechter Frank floot goed als “Referee”. Dit toernooi heeft extra kwaliteit en waardering doordat er alleen met onafhankelijke scheids-rechters wordt gewerkt.

Gezelligheid

Het Amical Toernooi staat niet alleen bekend om de sportiviteit en de goede organisatie. Veel verenigingen komen ieder jaar voor de sfeer en de gezelligheid, sommigen zelfs met een complete touringcar voor spelers en ouders. Na de eerste speeldag is er buiten voor de sporthal een gezamenlijke bbq, kan er samen wat worden gedronken en is er muziek. Daarna wordt er in de sporthal ‘geslapen’: wat een feest (helaas zijn hier geen foto’s van…).

Zondag

Na het ontbijtbuffet waren de oogjes nog wel wat klein, maar stonden de teams toch weer vanaf 9.00 uur heel fanatiek te spelen op de velden.
Ondanks een goede inzet en de deelname van Jay die zich inmiddels weer beter voelde, lukt het onze jongens U18 helaas ook zondag niet om de winst te pakken. De jongens eindigen laatste in hun poule, maar wel met een leuke ervaring in de achterzak. Gaaf dat jullie hebben meegedaan Noa, Mart, Sem, Beer, Sacha, Matthias en Jay!

Maar dan de meiden U20: Helaas moest Svenja zondag de strijd opgeven vanwege een zwaar gekneusde pols en kon Silke er niet meer bij zijn vanwege andere (leuke) verplichtingen. Desondanks wonnen de meiden ook op zondag alle wedstrijden op eentje na: Springfield blijkt onverslaanbaar. Dit team is gigantisch sterk en echt een klasse apart. Het team van Springfield (2e divisie) blijkt ook al jaren dit toernooi te winnen. Het zag ernaar uit dat de meisjes G&G een 3e plek gingen halen. Maar dan blijkt op basis van het onderlinge doelsaldo ten opzichte van de Bouncers, dat onze meiden toch nog in de FINALE terecht komen tegen…. Springfield!! Ook al weten de meiden dat ze geen echte kans maken, ze spelen erg goed en gemotiveerd zodat het verlies beperkt blijft tot 23-49. Het team nam de tweede prijs in ontvangst: heel knap gedaan, gefeliciteerd!! Femke, Anouk, Mendy, Svenja, Vera, Silke, Luka en Naomi: Jullie hebben Give and Go op de kaart gezet!

Zo zie je dus dat dit toernooi mooie kansen biedt om te kijken hoe je het er vanaf brengt tegen teams die in de competitie (veel) hoger spelen. Scheidsrechter Frank floot 12 wedstrijden van 2 x 12 minuten in twee dagen. Ter vergelijking; dat zijn 6 volledige wedstrijden en da’s best wel veel van het goede :).

Tijdens het KFC afsluitertje voordat we weer naar Aalten rijden, vroeg ik de jongens en meiden van G&G of ze volgend jaar weer mee willen doen? Het antwoord is Jaaaaaaa!!

Tenslotte willen we alle vrijwilligers en organisaties bedanken die het mogelijk hebben gemaakt om 15 basketballers in Enschede te krijgen en te begeleiden:

• 6 auto’s die samen 300 kilometer gereden hebben (Gerwin, Jan-Willem, Frank & Saskia, Maarten & Dulcia en Arjan );
  • 1 Auto die Jay op zondag naar ons toebracht: 100 km voor Jan-Willem;
  • 1 scheidsrechter (Frank);
  • 1 Vereniging die het toernooigeld betaalde: Give & Go;
  • 1 Vereniging die een waanzinning toernooi organiseerde: Amical
  • En tenslotte Luka, als zij niet verliefd geworden was op een Amical speler hadden we nooit van het toernooi gehoord.

Ik hoop dat we volgend jaar met alle G&G teams kunnen gaan, het is echt een ervaring die je niet mag missen.

07-10-2017 - Igor Hoogakker

25-09-2017 - Igor Hoogakker